Volg Roosmieke op de Wintergames 2016 met Klein Oostenrijk

Met tips en training bij Menno Wijers gaat het supertalent Roosmieke de komende dagen aan de Kinder Olympische spelen in Oostenrijk deelnemen. 13 t/m 15 januari 2016

Volg hier de uitslagen: Uitslagen Wintergames 2016

Meer informatie: De Wintergames

Het is leuk om bij te dragen aan de ontwikkeling van jong talent! Alweer vijf jaar geleden vertelde Roosmieke Heijdemann aan Plan Effect Systeemwanden over haar ski-ambitie. Haar aanpak was zo direct en vooruitstrevend dat wij haar een kans wilde bieden om deze grote droom waar te maken. In de loop van deze jaren heeft zij al diverse prijzen en titels op haar naam staan en komend jaar gaat Roosmieke zelfs naar de Children’s Winter Games. Dat zijn de Olympische Spelen, maar dan alleen voor kinderen. Een resultaat waar wij als sponsor enorm trots op zijn. Daarom zijn wij erg benieuwd hoe de kwalificatie is gegaan, hoe haar planning er tijdens deze Children’s Winter Games uitziet en wat haar plannen voor de toekomst zijn.

‘Als het zou kunnen, dan zou ik nu mijn spullen pakken en naar Oostenrijk verhuizen!’

Hoe heb je je gekwalificeerd voor de Children’s Winter Games?
“Door de resultaten die ik het afgelopen seizoen heb behaald, zoals de 1e plaats op het Nederlands Kampioenschap. Daarnaast heb ik dit jaar een goede start gemaakt en ben ik onder andere 3e geworden bij het NJK Indoor in Landgraaf en Nederlands kampioen in Oostenrijk.“

Je hebt dit jaar al veel prijzen gehaald, wat verwacht je van de Children’s Winter Games?
“Ik heb dit jaar inderdaad al veel prijzen gehaald. Mijn doel voor 2015 was om 100 bekers te behalen. Dit is zeker gelukt, want er staan er nu al 108 op de teller. En wat betreft de Children’s Winter Games, daar zal een 1e plaats heel erg moeilijk worden. Uiteraard ga ik daar wel voor, maar ik moet ook realistisch blijven. Als ik een goede tijd neerzet en daar hoort bijvoorbeeld een 30e plaats bij, dan ben ik ook heel erg tevreden. Er doen namelijk ruim 100 deelnemers mee, waarvan de beste deelnemers –logisch– uit Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, enzovoorts komen.“

Om dit te bereiken moet je natuurlijk ook veel trainen, hoe ziet jouw trainingsweek er straks in Innsbruck uit?
“Ik zal één a twee dagen in de week trainen. De rest van de dagen pak ik voornamelijk mijn rust, want dat heb ik wel nodig voor de belangrijke wedstrijden. Tussendoor kijk ik ook graag bij mijn landgenoten. Met name bij de onderdelen schaatsen en ijshockey.”

Heb je daar net als in Nederland ook een vaste coach?
“Toevallig gaat mijn eigen coach mee. Daarnaast is er een trainer aanwezig en de bondscoach van het Nederlandse team.”

Waar verblijf je tijdens de Children’s Winter Games?
“Ik verblijf midden in het sportdorp, in een hotel aan de piste. Dat is waar ook de Children’s Winter Games plaatsvinden. Hier slapen we met alle landen bij elkaar. Ik verwacht dat dit een compleet gekkenhuis wordt, maar dat maakt het wel heel erg gezellig.”

Hoe ga je daar eigenlijk naartoe?
“Eigenlijk gaat iedereen vliegen, behalve de skiërs. Wij moeten zoveel spullen meenemen dat we wel met de auto moeten gaan. Er gaan bijvoorbeeld zes paar ski’s mee, overige skispullen die wel 45 kilo wegen, dagelijkse kleding, douchespullen, maar ook een waxtafel om de ski’s te repareren. Deze weegt al gauw 20 kilo. Zoals je hoort, is het vliegtuig voor ons bijna onmogelijk.”

Denk je wel eens na over een leuk Alpenhuisje of ga je Nederland niet verlaten?
“Maar natuurlijk denk ik daarover na! Als het zou kunnen, dan zou ik nu mijn spullen pakken en naar Oostenrijk verhuizen. Op het moment dat ik zelfstandig kan gaan wonen, dan is dat zeker weten daar. Maar voor nu vind ik het hier in Nederland ook wel fijn.”

Als veertien jarige heb je natuurlijk ook leerplicht. Je vertelt dat het goed op school gaat, maar hoe doe je dat als je in het buitenland bent voor wedstrijden en trainingen?
“Als ik in Nederland ben, dan ga ik gewoon naar school toe. Als ik weg ben, dan ben ik met zelfstudie en huiswerk bezig en leer ik op locatie in plaats van op school. Op de dag voordat ik vertrek krijg ik altijd alle toetsen mee in een envelop. De leraar controleert vervolgens mijn huiswerk en toetsen als ik weer terug ben.”

Heb je naast de Children’s Winter Games nog meer belangrijke wedstrijden op de planning staan in 2016?
“Ja, sowieso het Nederlandse Kampioenschap, diverse buitenlandse wedstrijden en natuurlijk eind november het NJK Indoor 2016 in Landgraaf. Hier wil ik toch echt graag een keer 1e worden. Dat is iets wat nog echt op mijn lijstje staat. Afgelopen jaar ben ik 3e geworden, dus een 1e plaats moet komend jaar haalbaar zijn.”

Wat is tot nu toe je hoogtepunt in je hele ski-carrière?
“Dit kan je mij beter over een jaar vragen, dan is mijn antwoord waarschijnlijk het NJK”, lacht Roosmieke. “Voor nu is dat mijn ervaring uit 2010. In dit jaar ging ik voor het allereerste skiën in de sneeuw. Dit ging zo goed, dat ik dacht: ik ga meedoen aan het NJK in Oostenrijk. De wedstrijd verliep vlekkeloos dat ik met twee seconden voorsprong Nederlands kampioen werd. Normaalgesproken is een honderdste van een seconde al veel. Op dat moment merkte ik dat ik talent had en dat ik skiën echt heel leuk vond. Wat ook nog grappig is, is dat ik daar toen met één paar ski’s aankwam, terwijl ik er nu wel zes bij heb.”

De Olympische Spelen van 2022 komen steeds dichterbij. Vijf jaar geleden vertelde je ons dat je gaat voor een Olympische medaille! Is dit nog steeds jouw doelstelling?
“Jazeker. Ik kwalificeer me hiervoor door mee te doen aan de FIS-wedstrijden voor volwassenen. Hier moet ik punten skiën om mezelf überhaupt te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De Nederlandse Bond stelt hier hoge eisen voor, maar ik heb er wel vertrouwen in. Als ik mee mag doen, dan is dat een droom die uitkomt en is dat al een hele prestatie. En mocht ik een gouden medaille in 2022 niet halen, dan probeer ik het in 2026 gewoon nog een keer!”

Wilt u net als Plan Effect Systeemwanden en Klein Oostenrijk ook een bijdrage leveren? Meer informatie over Roosmieke Heijdemann en sponsoring vindt u op: www.roosmieke.nl